Close

QUÈ ÉS TAITXITXUAN?

ARTICLES

QUÈ ÉS TAITXITXUAN?

El Tai-txi-txuan és una filosofia de vida, un camí per assolir un estat de benestar, de pau i d’harmonia interior, mitjançant la unió dels tres poders de l’esser humà: cos, energia i esperit.
Conegut con la Boxa de l’Ombra, o Boxa dels Dos Suprems, el Tai-txi-txuan (Taijiquan) és un art marcial xinés. Neix originalment com un mètode de lluita, molt efectiu i poderós (Estil Chen). Posteriorment, amb la finalitat d’apropar el Tai-txi a la població de l’època, el gran mestre Yang Lu Chang (1799 -1872), va eliminar els salts i d’altres moviments forts i poderosos propis del sistema marcial original. Dissenyant així, un estil més suau, adaptat a tot tipus de practicants amb independència de la seva condició física. Aquesta nova forma de Kung-fu, que constava d’una única rutina de 108 esquemes de moviments, ha passat a la posteritat com a “L’estil Yang de Tai-txi-txuan” (Boxa de la família Yang), immortalitzant al gran i savi mestre creador del nou mètode. Altrament, hem d’afegir, que molts dels descendents del Gran Mestre Yang van canviar la forma original, creant altres estil de Tai-txi, com ara el Sun i el Wu.
Evoluciona així el Tai-txi-txuan, més enllà de la seva aplicació marcial que tanta fama li va donar en el camp de batalla, cap una perspectiva de Kung-fu encara molt més Interna que el seu estil progenitor original (Chen). Es a dir, cap a un estil de Kung-fu terapèutic complert, basat en els axiomes de la medicina tradicional xinesa i destinat a la cura de la salut, a l’enfortiment del cos, a l’estudi dels principis reguladors de l’energia vital, al control de la respiració, a l’autoconeixement i a la transmutació del pensament, com a vies per a la transcendia i la superació del ser.
La filosofia del Tai-txi-txuan, dotada d’una sapiència mil·lenària, assenta els seus pilars en els coneixements ancestrals intrínsecs a la MTC (medicina xina), el I Ching, el Taoisme i a la riquesa cultura pròpia del seu país d’origen, secreta molt sovint, i dirigida en cada època pels savis del moment, com el Gran Mestre Yang Lu Chan, entre d’altres.
Aquesta filosofia ens diu, que a l’igual que existeix un ordre en el Cosmos (en la natura), també ha de coexistir un ordre en el nostre interior. Es a dir, ha d’haver una harmonia (un Tai-txi) en el nostre microcosmos; permeten així, que els tres poder de l’esser humà cohabitin en pau, i es desenvolupin amb tot el seu potencial. Aquest es un dels motius pels quals, el contacte amb el medi natural es fonamental per a la practica del Tai-txi, ja que així absorbim l’energia del cel i de la terra, restablint l’equilibri energètic natural del cos.
Dos dels pilars fonamentals de la filosofia xinesa son els principis Yin i Yang, els oposats o complementaris, les dues formes energètiques a les quals tota realitat d’aquest mon es troba subjecta, passant d’una a l’altra en un cicle constat i interminable. Més enllà de manifestar la dualitat d’aquets dos estats, el Tai-txi es el principi recíproc de translació entre ells, es la via que ens permet establir una comunicació fluida i permanent entre cos i ment, mitjançant l’equilibri de les energies Yin i Yang en el nostre interior. D’aquesta manera el flux de pensament i el trànsit energètic serà l’adequat en cada moment, contribuint a la cura de la salut física, mental i emocional de l’esser humà; i a la prevenció de les malalties.
L’ Estil Yang de Tai-txi-txuan és el practicat a la nostra escola. Es un honor i gran privilegi per a l’escrivent d’aquestes línies, poder transmetre aquest meravellós coneixement als meus alumnes; i pertànyer a una genealogia de mestres descendents directes del Gran Yang Lu Chan, que han mantingut l’autèntic i original “Estil de la família Yang”.
Aquesta línia genealògica es la següent:
• Ancestre Yang Lu Chan
• Son Wei Yi
• Zhang Xian Wu
• Lin Yun Qiao
• Doctor Su Yu Chang
• Laoshi Carlos Garcia, el meu germà-mestre de qui he après aquest noble art.
Com a colofó, afegiré que encara en els nostres dies, la “Boxa de la família Yang” es continua practicant com una disciplina marcial destinada al combat; si bé, aquest coneixement intern per a la defensa personal, tant profund i secret, es un privilegi a l’abast d’un grup reduït.

 

Sifu Lowfu

17-08-19